Deixa un comentari

VIATGE DEL TERRITORI DEL SÉNIA A ITÀLIA PER LES OLIVERES MIL·LENÀRIES

Reunions amb centres oficials i visites a oliveres i molins

El projecte Oli i Oliveres Mil•lenàries Territori Sénia segueix ampliant els seus contactes, tant amb els millors especialistes en la matèria (oliveres mil • lenàries) de tot el món, com amb la gent del sector: propietaris i molins productors.

Després de visitar Creta (oliveres i Organització de municipis) i Torí (Fira alimentària), aprofitant els contactes del 1r Simposi celebrat el desembre passat, es va preparar un viatge a Itàlia (per tota la regió d’Apulia: Bari, Bríndisi, Lecce, Ostuni … lloc on hi ha la major quantitat d’oliveres monumentals, però també Perugia i els seus voltants a la regió d’Umbria.

Les reunions de treball amb especialistes s’han celebrat a la Reserva natural de Torre Guaceto, a l’Institut Agronòmic Mediterrani de Bari, a la Facultat de Agrària de Bari i a l’Institut de Genètica Vegetal de Perugia.

En totes elles ha hagut un intercanvi d’informació dels diversos projectes relacionats amb les oliveres mil•lenàries o monumentals duts a terme per ambdues parts, però a més es va parlar d’altres on ja hi ha línies de col•laboració o bé podrien haver-les en el futur, ja sigui amb el Territori del Sénia o amb Centres de recerca de Catalunya (IRTA), de la Comunitat Valenciana (INIA) o d’Andalusia (IFAPA).

Una altra part important del viatge ha estat la visita a algunes oliveres monumentals o seculars (com diuen allà): Torre Guaceto, contrada Conchia, empresa Contento, torre Sant’Isidoro, Nardó, Villastrada (llac Trasimeno), Bovara di Trevi, etc. que a més es van completar amb visites a molins productors d’aquests olis, tant de Cooperatives com de particulars.

L’expedició estava formada per membres dels molins productors d’oli d’oliveres mil•lenàries del Territori Sénia, representants i personal de la Mancomunitat i Tècnics de l’IRTA i del IFAPA.

Durant tot el viatge ens va acompanyar una professora de l’Institut de Genètica Vegetal i a la zona d’Apulia diversos tècnics de l’Institut Agronòmic Mediterrani de Bari. Territori del Sénia, 25 de juny de 2012.

*Extret de la web de la Mancomunitat de la Taula del Sénia

Deixa un comentari